Verkkokaupan vähiten hyödynnetty myyntikeino: otsikot!

Oletko koskaan ajatellut mitä ihmiset oikeastaan saavat silmiensä eteen aina internetissä liikkuessaan?

Vastaus on: otsikoita, ja lisää OTSIKOITA!

Blogiartikkelin otsikko, uutisotsikko, videon otsikko, mainoksen otsikko… internetissä KAIKKI alkaa otsikoista.

Jos otsikkosi ei toimi, loppuosa markkinoinnistasi jää tehottomaksi!

Toimivan otsikon tekeminen voi olla palapeliä... mutta se palkitsee!

Toimivan otsikon tekeminen voi olla palapeliä… mutta se palkitsee!

Mitä verkkokauppias voisi siis tehdä lisätäkseen otsikoidensa tehoa? Otetaanpa katsaus kolmeen eri elementtiin.

Etusivun otsikko kertoo syyn jäädä

Ihan ensimmäiseksi: jos etusivullasi ei ole otsikkoa, teet ehkä suurimman virheen minkä verkkokauppa voi tehdä.

Riippumatta siitä mitä hilavitkuttimia karuselleineen ja Facebook-integraatioineen etusivullasi on, ensimmäinen asia minkä kävijäsi tarvitsee on hyvin tehty otsikko, joka kuvaa sitä mikä teidät erottaa kilpailijoistanne.

Miksikö? Siksi, että sinulla on n. 5-10 sekuntia aikaa napata kävijän huomio ja maksimissaan toiset 5-10 sekuntia kertoa huomion saatuasi miksi pysyä sivustollanne.

Etusivun otsikko kannattaa siis tehdä hyvin! Se tapahtuu näin: kerro vähintään 5-8 sanalla (ja max. 17 sanalla) mitä verkkokaupastanne saa, mikä hyöty siitä on, ja vielä erottumistekijä jos mahtuu. Esimerkiksi näin:

”Suomen ainoa sertifioitu Disney-lelukauppa ”

No, tuo on vielä melko vaatimaton mutta toisaalta voi riittää silloin kun otsikon pohjana oleva etu on mittava ja yleisölle tärkeä.

Jos myytte ’samaa tavaraa kuin muutkin’, vetävän otsikon merkitys nousee vielä suuremmaksi. Silloin otsikosta täytyy käydä ilmi erotustekijänne; nopeammat toimitukset, parempi asiantuntemus, ystävällisempi asiakaspalvelu, yksityiskohtainen käyttöohjeistus, videotutoriaalit… mitä tahansa mikä auttaa asiakastanne paremmin kuin kilpailijat.

”Kauden parhaat Wilson-tarvikkeet ennen muita – ilmainen kotiinkuljetus ja 10% alekuponki jatko-ostoksiin”

Siihen suuntaan. Enempää kuin max. 2-3 hyötyä tai etua ei kannata pakata samaan otsikkoon. Säästä loput vaikka alaotsikoihin tai alasivuille.

Navigointiotsikot kertovat mitä klikin takana

Et ole ehkä tullut ajatelleeksi mitä navigointilinkkiesi pitäisi viestiä. Niistähän vain siirrytään eteenpäin sivustolla ja sitten se selviää, vai mitä?

Ei muuten siirrytä, jos linkit eivät kerro tarpeeksi. Lukemattomat heatmap-tutkimukset kertovat, että tyypillisellä verkkokaupalla helposti 2/3 navigointielementeistä jää kokonaan käyttämättä!

Tämä tarkoittaa, että asiakkaasi haluavat enemmän tietoa, nopeammin, aikaisemmassa vaiheessa.

Kun kerrot navigoinnissa esim.

”Uutuudet” sijaan ”Kauden tennisuutuudet”

voit olla varma että kävijäsi joita nimenomaan tennis kiinnostaa löytävät tiensä oikealle sivulle varmasti ja nopeasti.

Eli kerro linkeissäsi enemmän etukäteen, toki niin lyhyesti kuin mahdollista (poislukien tekstilinkit, joiden kannattaakin olla pitkiä jotta ne erottuvat sekä houkuttelevat mahdollisimman paljon).

Väliotsikot rytmittävät ja toimivat ”tiiserinä”

Usein verkkokaupoissa näkee läpäisemättömän oloisia ”tekstiseiniä” eli jopa kymmenien rivien pituisia tekstiblokkeja, usein vielä pienellä fonttikoolla, jotka tuntuvat olevan kirjoitettu nimenomaan uuvuttamaan kävijän. Ainakin siltä se helposti tuntuu. Copy-pasten houkutus on verkkokauppiaalle ilmeisen suuri.

Oli kyseessä sitten myyntiteksti, yrityskuvaus, tai mikä hyvänsä teksti mikä on kirjoitettavaksi, ymmärrettäväksi ja toimintaan johtavaksi tarkoitettu (eli kaikki, vai mitä?), teksti on parasta pilkkoa max. neljän rivin blokkeihin ja rytmittää väliotsikoilla.

Väliotsikko on verkkokaupoissa hyvin alikäytetty tekijä, ja kuitenkin sillä voi kertoa hyvin paljon pienessä tilassa ja nostaa kiinnostuksen tasoa silmänräpäyksessä. Kävijäsi siis pysyvät sivulla pidempään, ja syventyvät mielellään.

Väliotsikko kertoo sen jälkeen tulevan osion olennaisimman osan kiinnostavasti, tai toimii kuin ’teaserina’ sille.

”Hauskoja lastenvaatteita puetaan päälle mielellään”

Väliotsikoita kannattaa siis viljellä etenkin pidemmillä sivuilla, joilta odotetaan jotain toimintaa.

Tässä kolme käytännön tapaa nostaa verkkokauppasi luettavuutta, sujuvuutta ja kyllä – myyvyyttä. Panosta otsikoihin niin markkinointisi muukin osa saa mahdollisuuden. 

Lue Tuottavien tuotekuvausten kaava, sieltä löydät lisää käytännön kirjoitusvinkkejä verkkokauppaasi.